Flera bekanta som tror att hon kanske har nattskräck. Det hade jag aldrig hört talas om!
Så det blev o googla lite, känner igen beteendet, kanske inte fullt ut med mycket liknar hur Agnes gör om natten... Men jag vet inte om det är det hon har....
Hoppas iaf att det snart går över då det är drygt för oss som inte kan sova för att hon stökar o bökar o grinar...
Är detta något ni upplevt med era barn?
Vad är nattskräck?Nattskräck är en vanlig form av parasomni som drabbar 5-15% av barn mellan tre och sex års ålder, men som kan förekomma så tidigt som vid nio månaders ålder. Tekniskt sett orsakas det av partiellt uppvaknande från icke-REM-sömn, eller icke-drömsömn. Barnet som drabbas kan gny, snyfta, skrika, vara skräckslaget och kasta eller slå omkring sig. "Barnet verkar ofta förvirrat", säger Dr. Richard Ferber, författare till Solve Your Child's Sleep Problems och det är vanligt att barnet ser vaket ut men ändå inte är nåbart.
Hur skiljer det sig från mardrömmar?
Mardrömmar inträffar under REM- eller drömsömn. Ett barn som haft en mardröm har vanligtvis en klar idé om vad det var som var otäckt, även om det kan vara svårt att uttrycka det för barn under två år. barnet kan vara rädd för att somna om och kommer ofta ihåg mardrömmen på morgonen. Barnet kommer vanligtvis inte ihåg nattskräck morgonen efteråt.
Hur länge pågår nattskräck?
En episod kan vara allt från 2-3 minuter till ungefär en halvtimme. Ett barn som har nattskräck kan inte lugnas. Det kan vara skrämmande för föräldrarna, eftersom det verkar som om försök att lugna och trösta inte har någon effekt alls.
Kan jag göra något?
Naturligtvis vill du försöka trösta ditt barn och det ska du göra, men det är inte allt. Eftersom barnet har "fastnat" mellan två sömnfaser, kan du pröva att ge en flaska mjölk för att underlätta övergång till djupare sömn, eller ta upp barnet och gå till ett annat rum, vilket kan göra sömnen lättare.Du kan också försöka prata lugnande till barnet, eller sjunga om du brukar göra det och det har en lugnande effekt (även på dig själv!). Om inget fungerar, är det viktigt att komma ihåg att barnet faktiskt inte är vaket. Det är jobbigt att se sitt barn uppleva vad som ser ut som plågor, men det är mycket möjligt att ingen av dessa åtgärder hjälper och det är inte alls säkert att ditt barn ens märker din närvaro.
Hur ska jag agera när det händer?
Det är bäst att vara nära tills anfallet gått över. Du kan pröva att ta ditt barn till ett annat rum eller öppna fönstret så att rummet blir svalare. Detta kan göra att ditt barn går över i en djupare sömnfas.
Inom 15-20 minuter brukar barnet ha lugnat sig och somnat om. Han eller hon kommer inte att komma ihåg det på morgonen och det är bäst att inte påminna om det.
Hur kan jag förebygga mot det?
Det finns saker du kan göra för att förebygga mot nattskräck. Sådana sömnstörningar är vanligare hos barn som går till sängs upprörda eller övertrötta. Barn under ett års ålder behöver vanligtvis 13-14 timmar sömn per dygn, iinklusive två sömnstunder på dagen, medan större barn kanske sover 9-10 timmar per natt och en timme mitt på dagen. Låt ditt barn sova middag längre, eller sova längre på morgonen, eller lägg honom eller henne lite tidigare för att vara säker på att han eller hon får tillräckligt mycket sömn. Gör godnattrutinerna sköna och lugnande, med bad, vaggvisor, godnattsagor och massor av kramar och pussar.
Nattskräck tenderar att hända i början av natten, när ditt barn sovit 2-3 timmar och du kan också försöka förebygga genom att varsamt väcka ditt barn ungefär 15 minuter innan det vanligen börjar. Detta ändrar sömncykeln och brukar förhindra att barnet får nattskräck.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att just Du läser min blogg!
Kommentarer mottages tacksamt!